REVIEW CLAXON 
 

door Marc

Na het spuiten van mijn Scoop heb ik eindelijk de claxon definitief klaar.
Voor degene die daar ook ooit aan willen beginnen hier een korte omschrijving:

Plaats een schakelaar ergens op je stuur. Maakt niet uit waar. Mijne zit op de originele plaats waar de claxon-knop hoort maar het kan natuurlijk overal. Zorg er wel voor dat het een zgn. Momentary switch is (oftewel indrukken is aan, loslaten is uit...) Dat soort schakelaars hebben 2 polen. Aan die polen maak je 2 snoertjes en die trek je door je dashboard naar het voorkapje waar de claxon moet komen. Als je een beetje pielt hoeft het dasboard er niet af. Als je het voorkapje waarachter de claxon moet komen opent kijk je tegen de achterkant van je contact aan. Daar lopen 4 draden: rood, groen, zwart en zwart/wit. Ongeveer 10 cm vanaf je contact zitten in al die 4 draden een koppelingetje. Ontkoppel de GROENE (Min van de accu) en de ZWARTE (geschakelde PLUS van de accu) en maak aan beide een snoertje van ongeveer 20 cm. Daarna de stekkertjes weer in elkaar drukken.
Je hebt nu onder het kapje 2x2 nieuwe snoertjes gemaakt.

De rest is erg simpel:
koppel 1 van de 2 snoertjes die vanaf je schakelaar komen aan 1 van de 2 snoertjes die uit je contact komen aan elkaar. De 2 snoertjes die je nu over hebt koppel je aan de claxon. De claxon werkt nu zodra je je schakelaar indrukt EN als het contact van je brommertje aanstaat. Zodra je het contact uitzet werkt de claxon niet meer.

Mocht je willen dat de claxon het altijd doet, ook als je brommer uit is en de sleutel uit het contact is dan sluit je 1 draad aan op de rode (plus van de accu) en 1 op de groene. Deze kun je beide vanaf de achterkant van je contactslot halen. Je hoeft dus je dashboard ook hiervoor niet te openen en dat scheelt weer hoop gedoe! Het nadeel hiervan is wel dat als je je brommer ergens parkeert mensen je claxon aan kunnen zetten, alhoewel dat ook wel weer grappig is. Als je de boel gaat aansluiten is het wel aan te raden je accu even los te koppelen (rode draad van je accu losmaken) of even de zekering eruit te trekken (zit naast je accu) Dit om sluiting tijdens het monteren te voorkomen. Mocht je toch sluiting maken..... de Scoopy OT heeft een 7Ah of 8Ah zgn. "snelle" glaszekering; kost een paar cent...
Succes ermee!


 

 

terug naar reviews