REVIEW SH50 OT 
 

door Dennis
 

Even een kleine review Scoopy oude type

Ervaringen oude type (standaard setup):
Naast een haast perfect motorblok, dat wel wat stug te noemen is, heeft o.t. Scoopy verder een degelijke bouw en precieze afwerking. De wat harde buddy en stugge vering (vooral voor) maken de scooter comfortabel genoeg, echter extreem lange ritten bekoop je met pijn in de onderrug. De bediening is prettig, het instrumentenpaneel is overzichtelijk en vooral no nonsense. De wegligging is fenomenaal, ook met passagier blijft de bromfiets precies sturen en doet wat je van hem verwacht. Zorg wel voor een goede (wat dikkere) achterband. Krachtige trommelremmen maken het feest compleet. In het moderne verkeer kun je dus nog prima meekomen met deze fiets. Jammer is de wat oubollige uitstraling, wat hem natuurlijk voor de kenner (zeker als je wat gevoel hebt met Japanse broems) wel weer supercharmant maakt. Hier moet natuurlijk wel bij gezegd worden dat we hebben te maken met een ontwerp uit medio jaren 80.

Nog een nadeel is de wat beperkte opvoermogelijkheden bij een standaard setup. Door het formaat poulie zal de fiets rustig 60 halen bij het weghalen van de begrenzingen, maar met heel veel toeren. Natuurlijk zijn hier wel aanpassingen voor mogelijk. Klein onderhoud is makkelijk zelf te doen doordat de gebruikte onderdelen en het ontwerp van het motorblok en frame dit prima toelaten. Het verwisselen van de achterband vergt enige inspanning, doordat ook de uitlaat even van zn plaats moet, maar met een standaard doppendoos en imbus sleutels is dit ook goed zelf te doen.

Door de matte kleurstelling van de Scoopy o.t. zal de bromfiets niet snel lelijk zijn. Puntje van kritiek is het bevestigingsboutje van de voorkappen (jawel daar heb je em) in het midden boven de treeplank. Dit is een zwak punt op het kappengebied en de kap scheurt daar vrijwel altijd horizontaal. Voor de kapophanging heeft dit verder weinig effect, maar het oog wilt uiteindelijk ook wat. Het bagagerekje leent zich prima om een koffer te monteren. Uit eigen ervaring weet ik dat het werkelijke te laden gewicht het maximale toegestane gewicht volgens het boekje ruim overschrijdt, dus geen probleem voor de boodschappen.

Al met al biedt de Scoopy o.t. waar voor zijn geld. De 2e hands prijzen in Nederland zijn laag tot zeer laag. Op de websites zijn vaak al aanbiedingen van rond de 100 euro te vinden voor een rijdend exemplaar. De beste prijs-kwaliteits verhouding voor iemand met de smalle beurs is dus, met vlag en wimpel, de Scoopy o.t.

Binnenkort, als ik wat meer ervaring heb op gedaan met het nieuwe type Scoopy, volgt er een soortgelijk verhaal.

Groetjes,
Dennis.

 

 

 

 

 

terug naar reviews